joi, 14 ianuarie 2010

"Intoarcerea la varsta copilariei"






„E nevoie să-ţi explic:
Fă-te, suflete, copil
Şi strecoară-te tiptil
Prin porumb cu moţ şi ciucuri,
CA SĂ POŢI SĂ TE MAI BUCURI.

(„Creion”, Tudor Arghezi)

“Return to innocent” este piesa care prezinta un clip in care toate lucrurile merg de la prezent la trecut si de la trecut la prezent. Este vorba despre punerea in imagine a idealului umanitati prin care se viseaza intoarcea la varsta inocentei si a omului la conditia esentiala a fiintei.
Suntem fapturi ale bucuriei, nascute din prea-plinul dragostei. De aceea, firesc este sa tanjim spre bucurie. De-a lungul marelui nostru parcurs, care este exilul sau calatoria de penitenta prin lume si prin viaţa, este normal sa avem tendinţa neîncetata de a ne întoarce la izvoarele fiinţei noastre. Poate ca din aceasta cauza se spune ca omul nu scapa de umbra sa. Deşi s-ar crede ca „umbra” este destinul, eu vad mai degraba in aceasta vorba cu talc o alta semnificatie – umbra este de fapt oglinda fiinţei noastre, o oglindire abstractizata si redusa la esential. De fapt, este chiar substanţa de profunzime a eului, bagajul cu care intri în viata, configuratia cea mai profunda si mai adevarata a fapturii: Copilaria. De ea nu scapi, si te urmareste ca o umbra toata viaţa. Depinde de fiecare cum isi interpreteaza acest tovaras de drum, vesnic prezent, dar nu întotdeauna revelat: ca pe o idilica amintire, ca pe o fantoma obsesiva a trecutului, ori ca pe cea mai simpla si mai frumoasa marturisire a luminii.
Darul divin, acceptat initial in mod inconstient, va deveni dupa ce cresti un lucru de preţ pe care, acum în mod constient si cu libera vointa, vei incepe sa-l ravnesti, luptand pentru a-l redobandi. In aceasta sta si minunea. Copilaria ca stare a fiinţei umane si ca dimensiune a binelui, a pacii, a curatiei si a fericirii este un reper dupa care trebuie sa alegi singur, in deplina cunostinta de cauza, drumul pe care il preferi. Cum orice alegere are un cost, suntem invitaţi apoi sa ne canalizam toate eforturile de asa natura incat sa ne modelam continuu fiinţa, acum adulta, după tiparul copilariei. Deoarece copilaria ne ofera sansa unei salvari existenţiale.
Omul este privit ca parte a umanitaţii. Durata omenirii este data de istorie, iar durata omului, de viaţa. Pentru Omenire, idealul si reperul la care trebuie sa se revina este Edenul, iar pentru Om, copilaria.

“Intoarcerea la varsta copilariei”, “Return to innocence” este un proiect de materializare a imagini in opera textila. Nostalgia aspiratia de reconfigurare a fiinte in stare pura, constituie obiectivul principal al acestei lucrari.
Entuziasmul şi bucuria de a trai si gandi sanatos, curat, liber ii fac pe copii sa traiasca viaţa la maxim. Adulţilor posaci, deprimaţi si incruntati li se pare ca „tancii astia au prea multa energie”. Eu as spune mai degraba „vitalitate”, adica chef de viaţa, acel „savoir vivre” innascut. In zilele noastre, atata lume isi doreste sa profite de viaţa, sa traiasca intens, sa traiasca bine, sa traiasca clipa, etc. Insa cati se gandesc ca este nevoie mai intai sa redevii copil?
Toţi adulţii sunt copii (majoritatea in mod latent, inconstient). Fara a exagera deloc, imi permit sa merg mai departe si sa afirm ca la baza intregii noastre societati sta copilaria. Si iata cum: atunci cand suntem mici, motivul central al existenţei noastre este JOCUL (inrudit, bineinteles, cu Basmul si intreaga sa Lume, dar aceasta e deja o alta poveste), ce apare cateodata ca maniera plina de entuziasm de experimentare fictiva a unor situaţii din viaţa reala, din viaţa asa-zisilor „Oameni Mari”. Marturie stau jocurile de-a hotii si politistii, de-a şcoala, de-a doctorul, de-a bucatarii (cu ingrediente pe baza de iarba si nisip), de-a soferii (celebrele „masinute” din parcurile de distractii, cartingul, trotineta, dar si masinuţele de buzunar), de-a astronautii, etc. Aceste jocuri vor continua apoi „pe bune”, in viaţa reala, dar nu numai ele, ci intregul concept de JOC, care guverneaza intreaga lume a Oamenilor Mari. Lumea in ansamblul ei este condusa de joc si convenţie: politica (statele lumii, definite prin frontiere, ideologii si valori, sisteme politice – toate acestea reprezentând noţiuni abstracte, fara existenţa reala, jocuri inventate, carora ne supunem doar prin convenţie), legile, banii (care prin ei insisi sunt lipsiţi de orice valoare, dar primesc o valoare fictiva pe care oamenii le-o atribuie), societatea, etc. Prin ea insasi, viaţa este conceputa ca un joc: avansezi mereu, la fiecare etapa depui un efort si primesti o recompensa, te dezvolti, castigi, pierzi, continui sa lupţi. Insasi ideea de competitie este în mare masura derivata din JOC.
Bineînţeles, când eşti mic trăieşti Copilăria la modul practic, fără a sta să cugeţi la intensitatea şi frumuseţea trăirii. Abia târziu, la maturitate, conştientizezi aceste lucruri şi încerci apoi să descifrezi legile Copilăriei pentru ca, aplicându-le, să te reîntorci la starea de spirit dintru-nceputuri. La acea vârstă însă, nu ai nevoie de chestiuni teoretice şi nu trebuie să te înveţe nimeni să-ţi trăieşti Copilăria, pentru că acel modus vivendi îţi este în sânge şi îl stăpâneşti cu naturaleţe, absolut firesc, fără a-ţi pune prea multe întrebări asupra a ceea ce ştii deja fără să ştii.
Am încercat sa atrag atenţia asupra relaţiei dintre jocul cu reguli si contextul cultural actual. Jocul nu dispare din societatea moderna actuala, ci se transforma, se adapteaza la noile contexte culturale, puternic marcate astazi de globalizare. Globalizarea este inteleasa ca generalizare a unui capitalism evolutiv si separarea schimburilor si raporturilor economice. Societatea actuala are modelul unei piramide de dominatie politica in care imbogatirea elitelor joaca rol de nou model, valorizand relatiile de rudenie si tinzand spre acapararea resurselor. În aceste conditii, dominatia tinde sa devina o sarcina de asumat personal intr-o perspectiva a optimizarii performantelor si responsabilitatilor. Intr-o economie in care primeaza factorii imateriali, dominatia implica reinvestiri identitare. Aceste observaţii ne întorc la lectura jocului ca o competiţie pentru putere, care, în noile conditii sociale, se dovedeste coerenta. In concluzie, jocul trebuie reanalizat intr-o perspectiva mai generala a inţelegerii realitătii sociale in diferitele ei dimensiuni, pentru ca, facand parte din cultura inca de la începuturile ei, poate sa indice calitati, slabiciuni sau posibilitati de dezvoltare ale lumii in care traim.


Eşti prea mare. Fă-te mic.
Uită regula o dată
Şi, cu cartea dezvăţată,
Mergi niţel de-a buşile.
Poţi închide uşile,
De ţi-e teamă şi ruşine
Să te faci de râs ca mine.
Ieşi din dogmă şi, tiptil,
Fă-te la citit copil.”

(„Prefaţă”, de Tudor Arghezi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu