marți, 7 iunie 2011

MULTIPLE PERSONALITATI- UN SINGUR EU




              Se rezumă oare personalitatea doar la faţadă, la masca sau rolul pe care îl jucăm pentru ceilalţi? Pentru cei mai mulţi dintre noi, termenul semnifică mult mai mult. În mod obişnuit ne referim la mai multe atribute ale unui individ, la o sumă sau o colecţie de caracteristici care sunt mult mai profunde decât aparenţele fizice superficiale. Mă refer la o sumă de dimensiuni care nu pot fi observate direct, la acelea pe care o persoana încearcă să le ascundă de noi sau pe care noi încercam să le ascundem vederii altora.
Interesul acordat azi studiului personalitatii este deosebit şi acest lucru reiese cu usurinţă din abundenţa studiilor prezente în literatura de specialitate. Teoria personalităţii reflectă aşadar o parte esenţială a eforturilor continue ale psihologiei de a înţelege natura umană.
               De asemenea, studiul personalităţii are o valoare practică deosebită şi în domeniul psihologiei clinice. O analiză statistică relevă că 74% din universităţile care acordă titlul de Master în psihologie clinică consideră cursul de teoria personalităţii ca fiind unul de importanţă crucială în pregatirea studentilor. Studiul personalităţii este de asemenea cotat ca fiind de mare importanţă de mai bine de 70% din centrele de sănătate mentală, spitalele şi clinicile anchetate (Annis, Tuckev & Bakev,1984).
               Mai exista un motiv pentru a studia personalitatea. Dacă evaluam nenumăratele probleme şi crize cu care se confruntă omenirea acum la sfârşit de secol XX (iminenta unui razboi nuclear, poluarea, abuzul de droguri, terorismul etc.), vom găsi cu siguranţă de fiecare dată aceeaşi cauză: oamenii însăşi. Toate acestea ar putea fi mult ameliorate printr-o deplină înţelegere a fiinţei umane. Abraham Maslow, unul dintre personalităţile gândirii umaniste spunea: “Dacă vom reuşi să îmbunătăţim natura umană atunci vom îmbunatăţi totul şi aceasta deoarece doar astfel vom înlătura cauza dezordini mondiale”.
               Candva un psiholog sugera că ne putem face o idee despre înţelesul acestui concept, dacă examinăm cu atenţie ceea ce noi intenţionam să surprindem de fiecare dată când utilizăm cuvantul Eu (Adams,1954). "Când spunem Eu, încercăm să însumăm totul despre noi înşine – simpatiile şi antipatiile noastre, temerile şi virtuţile, vigoarea şi slăbiciunile noastre. Cuvântul Eu este ceea ce ne defineşte pe fiecare din noi ca individ, ca persoană separată de altii. Dacă recurgem la o analiză etimologica regăsim că termenul derivă din latinescul persona care se referă la mască utilizată de un actor într-o piesă". Ca atare persona designeaza masca publică, “faţă” pe care noi o etalam celorlalti. În virtutea acestei derivări etimologice am putea lesne conchide că personalitatea se refera doar la caracteristicile externe, vizibile, la acele aspecte pe care şi ceilalţi le pot vedea. Astfel, personalitatea unui individ poate fi definită în termeni de impresie pe care persoana o face asupra altora, ceea ce persoana pare sa fie.
              Pentru a distinge un anumit grad de precizie în definirea conceptului, trebuie să înţelegi ce doreşte fiecare teoretician să sugereze prin conceptul pe care îl utilizează. Fiecare teoretician oferă o versiune unică, o perspectivă personală asupra naturii personalităţii, care devine astfel definiţia sa de lucru.
Prin urmare lucrarea mea are ca obiectiv înţelegerea diferitelor versiuni ale conceptului de personalitate şi examinarea unor variate modalităţi de definire a Eu-lui.
           Importanţa studierii personalităţii rezidă în principal din faptul că atât progresele omenirii, cât şi regresele acesteia sunt determinate de oamenii însăşi. De asemenea, importanţa studierii personalităţii devine evidentă atunci când privim omul ca fiinţă socială prin excelenţă, deoarece indiferent de profesie, locul de muncă, organizarea familială, mediul şi nivelul de trai, omul trăieşte printre alţi oameni. Prin urmare înţelegerea naturii personalităţii umane devine un factor esenţial atât în cunoaşterea de sine, dar şi în cunoaşterea celorlalţi.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu