marți, 24 mai 2011

Palatul Brancovenesc Mogosoaia

Va povestesc in cuvinte si imagini despre Palatul Mogosoaia.



Am ramas surprinsa de frumusetea si complexitatea lui. Este o cladire istorica din localitatea Mogosoaia, judetul Ilfov, aflata la circa 15 km de centrul orasului Bucuresti. Complexul contine cladirea propriu-zisa, curtea acestuia cu turnul de veghe, cuhnia (bucataria), casa de oaspeti, ghetăria si cavoul familiei Bibescu, precum si biserica „Sfantul Gheorghe” aflata langa zidurile curtii. Palatul poarta numele vaduvei boierului Mogos care detinea pamantul pe care a fost construit.
Palatul Mogosoaia a fost in posesia familiei Brancoveanu timp de aproximativ 120 de ani, trecand apoi în proprietatea familiei Bibescu.


Cladirile Complexului
Principala cladire a complexului de la Mogosoaia este Palatul construit de Constantin Brancoveanu. Palatul brancovenesc, imbina detalii ornamentale intalienesti cu elemente orientale intr-o sinteza unica, denumita si recunoscuta ulterior drept stil brancovenesc. Rezultatul impresioneaza prin simplitate si forta. Decoratiile in piatra dau gratie si rafinament structurii masive de caramida. In interior se gaseste astazi Muzeul Traditiei Aulice (infiintat in anul 2000), donatia Liana si Dan Nasta, o colectie de arta comparata insumand circa 300 de piese, in salile parterului si in anexe fiind prezentate anual aproximativ 10 expozitii temporare, eseu sau arta contemporana.

Palatul este inconjurat de un parc imens cu vederea spre lac.





Casa de oaspeţi din curtea palatului, unde am fost cazata :)




Cuhnia (bucataria brancoveneasca) se afla in curtea palatului, avand patru turnuri de aerisire. Turnul portii strajuieste intrarea in curte. In el se poate urca pe o scara exterioara. Atat turnul portii, cat si cuhnia au fost restaurate de Martha Bibescu intre 1922 si 1930.


Serele palatului au fost construite după 1890, de arhitecţi francezi şi sunt încă folosite pentru cultura florilor.


Capela Gheorghe Bibescu, construita dupa 1880 adaposteste mormintele familiei Bibescu, inclusiv ale printilor Mihai si George Basarab-Brancoveanu, aviatori morti in timpul celui de-al doilea razboi mondial.




Biserica „Sfantul Gheorghe” se afla in afara zidurilor palatului, langa turnul portii. Ctitorita de Constantin Brancoveanu si terminata in 1688, cu putin timp inainte ca ctitorul ei sa devina domnitor, ea adaposteste mormantul lui George-Valentin Bibescu, precum si tabloul votiv ce-i reprezinta pe Constantin Brancoveanu si pe cei patru fii ai sai.



Acum va invit insa sa va intoarceti privirea spre Turnul Portii. O scara exterioara permite vizitatorilor sa urce pentru a avea o priveliste de ansamblu a complexului.




Surprizaaaa!!!
Sambata am admirat o expozitie cu masini de epoca. Pentru ca a fost atat de frumos aleg sa impartasesc cu voi. Modelele nu am reusit sa le tin minte, cu exceptia unui singur model Dacia :))






















In incheiere, va las cu cele mai colorate poze si va invit sa mergeti la Mogosoaia. E o splendoare :)